Alergény v potravinách
Na základe smernice č. 2000/13/ES Európskeho parlamentu a Rady v znení smernice č.2003/89/ES, smernice č. 2005/26/ES a smernice č.2007/68/ES z novembra 2007, Výnos Ministerstva pôdohospodárstva a Ministerstva zdravotníctva SR č. 1187/2004-100 o označovaní potravín v znení výnosu č. 1761/2005-100 č. 3069/2005-100 , vyplýva povinnosť informovať spotrebiteľa o alergénoch. Táto povinnosť sa týka aj školských jedální, informovať svojich spotrebiteľov – stravníkov (deti, zamestnancov, rodičov) o alergénoch na jedálnom lístku.
Zoznam alergénnych zložiek
l. Obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, pšeno) a výrobky z nich, okrem:
-pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy
- pšeničných maltodextrín
-jačmenného glukózového sirupu
2. Kôrovce a výrobky z nich
3. Vajcia a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich, okrem:
- rybacej želatíny, používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidných prípravkov, okrem:
- rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína
5. Arašidy a výrobky z nich
6. Sójové zrná a výrobky z nich
7. Mlieko a výrobky z neho
8. Orechy, t.j. mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, , kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy, queenslandské orechy a výrobky z nich
9. Zeler a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej
11. Sezamové semená a výrobky z nich
12. Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg, vyjadrené ako SO2.
13. Vlčí bôb a výrobky z neho
14. Mäkkýše a výrobky z nich
Alergia na potraviny
Je to odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza. Alergickú reakciu môže vyvolať až 170 potravín.
Alergény budú označované pri jednotlivých jedlách na jedálnom lístku číslami od 1-14 .
V Senici 2.8.2012
Jana Ligačová, vedúca ŠJ
Zoznam alergénnych zložiek
l. Obilniny obsahujúce lepok ( t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, pšeno) a výrobky z nich, okrem:
-pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy
- pšeničných maltodextrín
-jačmenného glukózového sirupu
2. Kôrovce a výrobky z nich
3. Vajcia a výrobky z nich
4. Ryby a výrobky z nich, okrem:
- rybacej želatíny, používanej ako nosič vitamínov alebo karotenoidných prípravkov, okrem:
- rybacej želatíny alebo rybacieho oleja používaných na čírenie piva a vína
5. Arašidy a výrobky z nich
6. Sójové zrná a výrobky z nich
7. Mlieko a výrobky z neho
8. Orechy, t.j. mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, , kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy, queenslandské orechy a výrobky z nich
9. Zeler a výrobky z neho
10. Horčica a výrobky z nej
11. Sezamové semená a výrobky z nich
12. Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg, vyjadrené ako SO2.
13. Vlčí bôb a výrobky z neho
14. Mäkkýše a výrobky z nich
Alergia na potraviny
Je to odpoveď imunitného systému človeka spravidla na bielkovinu, ktorá sa v potravine nachádza. Alergickú reakciu môže vyvolať až 170 potravín.
Alergény budú označované pri jednotlivých jedlách na jedálnom lístku číslami od 1-14 .
V Senici 2.8.2012
Jana Ligačová, vedúca ŠJ